Om BMX Racing

Video eksempel på hvordan proffene sykler BMX Racing

Litt om BMX Racing
BMX-løp I dag arrangeres etter enkle regler. Løpene arrangeres på lukkede baner som er ca. 200-450 meter lange. På banene er det forskjellige kuler og hopp, og rytterne må gjennom mellom 3 og 6 svinger før de kommer I mål. Det kan være maks 8 ryttere på starten samtidig. BMX kjøres etter utslagningsmetoden. En kort forklaring på dette systemet: Hver klasse deles opp i grupper på maks 8 ryttere. Disse kjører mot hverandre i 3 innledende heat. De fire rytterne med lavest plasseringspoeng går videre til neste runde. Avhengig av hvor mange ryttere som er med vil neste runde være 1/8, 1/4 eller semifinale.

I disse rundene kjøres det bare et heat, og de fire beste går videre til neste runde. Når semifinale skal sykles, står en igjen med 16 ryttere fordelt på to semifinaler med 8 ryttere. Fra hver av disse går 4 ryttere til finalen. Dermed står en tilslutt igjen med 8 ryttere som skal kjempe om de beste plasseringene.

Historie
BMX er forkortelsen for Bicycle Motocross. Sporten har sitt opphav fra 60` årene i California, USA. Her syklet unger med syklene sine og prøvde å herme etter sine motocroos helter. Store og tunge motocross-sykler gjorde at unger på 1960-tallet ikke hadde muligheten til å drive med motocross.

Det var stort sett gutter som dreiv å crosset rundt på syklene sine og etterhvert som ferdighetene og sykkelkontrollen ble bedre lagde de hopp i nedoverbakker. Etterhvert ble enkle løyper, eller baner, laget med bakker, svinger, hopp og andre hindringer. Antallet unger og ungdom som fattet interesse for denne nye aktiviteten på sykkelen bare økte og økte, og snart ble det arrangert enkle konkurranser på banene. Guttene visste det ikke da, men dette var grunnlaget til det som i dag er en av verdens mest populære ektremsporter.

Siden sporten hadde klare paraleller med motocross, ble navnet på sporten Bicycle Motocross (BMX)
Det er ulike grener innen BMX. BMX freestyle kjøres i gatemiljøer eller ramper (flat) eller i naturlige skogsløyper med hopp (dirt) Det er likevel innen racing-grenen miljøet er størst. Det er i dag ni BMX-klubber her i landet. På nasjonalt plan kjøres også Norgescup for eliteklassene.

Historie i Norge
BMX sporten kom til Norge I 1981. Det var Øglænd DBS i samarbeid med Sandnes Sykleklubb som ”importerte” sporten til landet fra Nederland. Den første banen ble bygget like ved sykkelfabrikken til Øgland DBS på Sandnes. DBS satset mye på BMX tidlig på 1980 tallet og hadde både et freestyle og et racing team. Freestyleteame t reiste på turné over store deler av landet på denne tiden.

I 1982 gikk BMX´erne ut av Sandnes Sykleklubb og dannet norges første BMX-klubb. Den fikk navnet Sandnes Sykkelcross Klubb. Antallet syklister og medlemmer I klubben økte rask, og det ble arrangert mange løp på banen ved sykkelfabrikken allerede første året. Senere dannet MA-Ungdom (Motorførernes Avholdsforbund Ungdom) Ganddal sykkelcross klubb. De brukte i starten banen på Kvål, men bygget på midten av 1980-tallet egen bane på Klepp. Ganddal sykkelcrosskklubb skiftet i 198 navn til Klepp Sykkelcross Klubb.

Hvem passer BMX for?

BMX racing passer for alle gutter og jenter fra 6 år og oppover. Dette er en fartsfylt og spennende idrett som stiller individuelle krav til utøveren, men som de fleste likevel synes er moro.

Aremark BMX-klubb har et spesielt tilrettelagt treningsopplegg for de yngste aldersgruppene, der det legges mer vekt på lek og moro framfor konkurranseelementet. Man behøver selvsagt heller ikke delta i konkurranser for å melde seg inn i klubben. Det viktigste er at man har det moro!

Hva slags utstyr trenger jeg?
BMX krever i utgangspunktet forholdsvis lite utstyr, men det er likevel viktig at man først og fremst tenker på sikkerheten til rytterne. Både under trening og løp må alle ryttere ha genser med lange armer, langbukse og de må bruke hansker og hjelm med kjevebeskyttelse.

Det benyttes spesialsykler, uten gir, skjermer og lys. Det er kun brems på bakhjulet. Aremark og Halden BMX-klubb har sykler og hjelmer til utlån.